We Wrocławiu można dobrze zjeść

We Wrocławiu można dobrze zjeść

Wrocław przyciąga do siebie rzesze młodych ludzi, których nie zawsze stać na posiłek w drogiej restauracji. Nie ma tu jednak problemu ze znalezieniem dobrego i smacznego posiłku w rozsądnej cenie – miasto poleca ponad tysiąc restauracji, pubów, barów szybkiej obsługi, wśród których można dobrze i tanio zjeść. Co ciekawe, sporo tanich knajpek można znaleźć w ścisłym centrum miasta – jak widać, wielu właścicieli punktów gastronomicznych zrozumiało, że studenckie życie kręci się najmocniej wokół starego miasta. Sporo tu jest restauracji z typową polską kuchnią, ale można znaleźć także dobre jedzenie z kuchni greckiej, francuskiej, hinduskiej, azjatyckiej. Czy Wrocław ma jakieś swoje typowe potrawy? Panowanie czeskie, pruskie, niemieckie wniosło również w sferę gastronomiczną swoje wpływy. Po II wojnie, kuchnia wzbogaciła się o przepisy z kresów, których mieszkańcy rozpoczynali tutaj kolejny etap swojego życia. Wiele elementów z dawnych kuchni przetrwało do dziś, można powiedzieć, że w tej chwili jest to już kuchnia wrocławska. Królik duszony ze śliwkami, to we Wrocławiu taki rarytas jak gdzie indziej kaczka pieczona z jabłkami. Karp, kojarzy się głównie ze świętami, a we Wrocławiu jest daniem codziennym. Karp w sosie luterańskim, z ciemnego piwa i dużej ilość cebuli – to prawdziwie wrocławska specjalność. Ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką – taki deser zjemy tylko we Wrocławiu. Do tego koniecznie filiżanka aromatycznej, świeżo zmielonej kawy. Smacznego.